Hírek
22588 hír az adatbázisban
Jót tett a hercegi esküvő a londoni kereskedelemnek
MTI - 2011-05-19 20:18
Kereskedelem

Az első becslések szerint jót tett a londoni belváros kiskereskedelmének Vilmos herceg múlt havi esküvője.

Vilmos herceg április 29-én esküdött örök hűséget Catherine Middletonnak, az esemény pedig Kertész Róbert, az MTI londoni tudósítójának jelentése szerint a turizmus mellett a brit főváros kereskedelmének bevételét is megnövelte.

A New West End Company, a Bond Street, az Oxford Street és a Regent Street - vagyis a legpatinásabb londoni bevásárlóutcák - hatszáz kiskereskedelmi vállalkozásának üzleti támogatására létrehozott szervezet kimutatása szerint a fényűző boltjairól és áruházairól világhíres negyed üzleti forgalma áprilisban 7,6 százalékkal emelkedett a tavalyi azonos hónapéhoz képest, miközben országos szinten stagnált a kiskereskedelmi értékesítés.

A New West End Company adatai szerint különösen az esküvőre Londonba látogató külföldiek szórták bőkezűen a pénzt: ők fejenként átlagosan 596 fontot (180 ezer forintot) hagytak a londoni West End boltjaiban. A brit vásárlók jóval óvatosabbak voltak: a szervezet becslése szerint ők fejenként 120 fonttól szabadultak meg áprilisban a londoni belváros luxusáruházaiban.

Más prognózisok szerint ugyanakkor a brit gazdaság egészének szempontjából nem lesz feltétlenül pozitív a hercegi esküvő mérlege.

A munkaszünetté nyilvánított esküvői nap miatt a nagypénteki szabadnappal kiegészült négynapos húsvéti hétvége után a hercegi frigyet követő hétvége is négynapos volt, mivel május első hétfője Nagy-Britanniában hagyományosan szintén munkaszünet.

A brit alkalmazottaknak így mindössze három nap szabadságot kellett kivenniük ahhoz, hogy nagypéntektől 11 napig folyamatosan vakációzhassanak.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemző és tanácsadó csoport ezzel kapcsolatban már az esküvő előtt kimutatta, hogy az ilyen egyszeri pótlólagos munkaszünetek a történelmi tapasztalatok alapján meredeken csökkenthetik az egyes szektorok teljesítményét. A cég elemzői felidézték, hogy 2002 júniusában, amikor II. Erzsébet királynő aranyjubileuma - vagyis trónra lépésének 50. évfordulós ünnepségei - alkalmából szintén volt egy plusz munkaszüneti nap, a brit ipari termelés 4,2 százalékkal, a szolgáltatási szektor teljesítménye pedig 2,1 százalékkal esett vissza havi összevetésben.

A Capital Economics szerint az esküvői emlék- és ajándéktárgyakra költött pénzt a fogyasztók jó eséllyel más termékek vásárlásától vonták el, és a ház valószínűsítette azt is, hogy a britek az esküvőhöz köthető áprilisi fogyasztási többletkiadásokat a májusi költekezés visszafogásával ellentételezik.

A brit gazdaság teljesítménye egyelőre rendkívül vérszegény. A brit statisztikai hivatal nemrégiben közölte, hogy részleges adatokra alapuló első becslése szerint 2011 első negyedében 0,5 százalékkal emelkedett a hazai össztermék (GDP) az előző negyedévhez képest.

A becslés nyomán enyhültek azok a piaci félelmek, hogy Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - a 2008-2009-es, hat negyedévig tartó visszaesés után ismét recesszióba került. A tavalyi utolsó negyedévben azonban a brit GDP-érték éppen fél százalékkal csökkent, vagyis az idei első negyedévi, azonos ütemű növekedéssel a brit gazdaság ugyanott állt, ahol 2010 harmadik negyedévének végén is tartott, így összteljesítménye féléves időtávlatban gyakorlatilag stagnált.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Pár jó tanács az esküvőd előtt, amit érdemes megfogadnod! (x)
  A jegygyűrű titkai (x)
  Stresszmentes vállalati rendezvényszervezés professzionális szinten
  Mik a legromantikusabb esküvői helyszínek az országban? (x)
  Herendi porcelán a hercegi esküvőre

További hírek ebben a kategóriában

A téli munkaruhák és kiegészítők...
Hogyan hatott a vírus az interne...
Szalmonella miatt visszahívja to...
Komoly válságban a svájci óragyá...