Hírek
22818 hír az adatbázisban
Gyógyszerek helyett inkább vitaminokat veszünk
Marketinginfo.hu - 2011-05-13 13:26
Kutatás

Jellemző egészségfogyasztási viselkedés, hogy alacsony árú generikus gyógyszereket vásárolunk azért, hogy a prémium kategóriába tartozó multivitamint is meg tudjuk venni - mutat rá a GfK Hungária.

A GfK megvizsgálta a magyar háztartások gyógyszervásárlási szokásait. Ezek több érdekességet is mutatnak. A nemzetközi szakirodalomban leírt "drug holiday", amikor egy beteg szándékosan hagy ki hosszabb-rövidebb időt a gyógyszerszedésben, nálunk is megfigyelhető. Az egyik ilyen jellemző "gyógyszer-szabadságolási" idény a karácsony és szilveszter időszaka, amikor a krónikus gyógyszerek szedését többen felfüggesztik, akár egy-két hónapra is. A másik szezonális "gyógyszerszabadság" időszaka a nyár. Ilyenkor a pihenés és ellazulás a gyógyszerszedésbeli kötelezettségektől való megszabadulást is jelenti sokaknak.

Emellett gyakori, hogy az egyszerre több gyógyszert szedők csak az egyik készítményt szedik pontosan és rendszeresen, a másikat pedig csak időszakonként, akár hónapokat is kihagyva.

Az is érdekes gyógyszerszedési minta, amikor a vitamint vagy az immunerősítőt rendkívül pontosan időzítve vásárolja és szedi egy beteg, míg a krónikus betegségre való gyógyszerét csak időszakonként. Csupán felét, harmadát veszi be annak, mint amennyit szednie kellene az előnyös hatás elérése érdekében. Ehhez hasonló egészségfogyasztási viselkedést mutat, amikor egy beteg az alacsony árú generikus gyógyszereket vásárolja azért, hogy a prémium kategóriába tartozó multivitaminját is meg tudja vásárolni.

Furcsa jelenségek is felfedezhetők a kutatási eredményekben. Ilyen, amikor a beteg tartósan szed több gyógyszert a krónikus betegségeire, majd az egyik hónapban egy másik hatóanyagú gyógyszert vásárol az eredetileg használt helyett. Később visszaáll a régi gyógyszerére, és azt vásárolja rendszeresen tovább. Bizonyos gyógyszerekből sok beteg csak egyetlen egyet vált ki. Ez leggyakrabban a koleszterincsökkentőkkel fordul elő.

A betegek elköteleződését az is nagymértékben megnehezíti, ha rendszeresen változnak a felírt gyógyszerei. Tipikus minta, amikor egyetlen év alatt egy három-négy gyógyszert tartalmazó kezelés lépésről lépésre teljesen lecserélődik, közben akár egy rövid átmeneti gyógyszerhasználattal. A betegek együttműködését az is próbára teszi, amikor negyedévente kell gyógyszert váltaniuk. Leggyakrabban ez is a koleszterincsökkentőknél fordul elő, így a beteg újabb és újabb hatóanyagokat szed három-, négyhavonta.

Ezek a megfigyelések is alátámasztják azokat a korábbi tapasztalatokat, mely szerint a receptköteles gyógyszerek hasznáról a betegek rendszerint nagyon keveset tudnak, és meggyőződés nélkül veszik át a recepteket az orvosuktól - áll a GfK Hungária tanulmányában.

Szakonyi BalázsNYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Multivitaminok napi szedésével javítható lehet az idősek agyműködése
  Készülünk az influenzára
  Több pénzt költünk az egészségünkre
  Leggyakrabban a fejünk fáj
  13 milliárd az OTC termékek gyógyszertári forgalma
  A patikaliberalizáció hatása a gyógyszerfogyasztókra
  Sokaknak okoz gondot az állandó gyógyszervásárlás
  A magas európai átlagnál is többen használjuk a vény nélküli gyógyszereket
  Drogériákban is fogy a vitamin

További hírek ebben a kategóriában

A magyarok megszokták az erős üg...
Sokan akár fel is mondanának rug...
Mi a sikeres karrierváltás titka...
A nők helyzete a munkahelyeken