Hírek
23467 hír az adatbázisban
Jó befektetés a tanulás
Marketinginfo.hu - 2011-02-18 12:39
Karrier

Bár közhelynek számíthat a mondás, a fizetések alapján egy friss kutatás eredménye azt mutatja: megéri tanulni.

A Workania által működtetett Fizetések.hu munkatársai legutóbbi kutatásukban azt vizsgálták, milyen jövedelmekre számíthatnak a munkaerőpiacon a különböző szintű iskolai végzettséggel rendelkező álláskeresők. Az internetes bérfelmérésbe bevont közel 80 ezer önkéntes adatai alapján kiszámított átlagok szerint az alapfokú végzettséggel rendelkezők bruttó átlagos jövedelme 130 ezer forint. Főiskolai diplomával ennek több mint dupláját, átlagosan 277 ezer forintot lehet keresni havonta, egyetemi végzettséggel átlagosan közel háromszorosát, bruttó 344 ezer forintot. A posztgraduális végzettséggel rendelkezők átlagos havi jövedelme bruttó 453 ezer forint.

A szakmunkás képzők volt diákjai átlagosan bruttó 142 ezer forintot, az érettségizettek 166 ezer forintot visznek haza. Az OKJ végzettséggel rendelkezők átlagjövedelme bruttó 165 ezer forint. A pályakezdők - akik egy évnél kevesebb tapasztalattal rendelkeznek az adott végzettséghez köthető munka területén - jövedelmi adatait összehasonlítva azt látjuk, hogy az alapfokú végzettségűek átlagosan havi 111 ezer forint kezdő fizetésre számíthatnak, míg érettségivel havi 141 ezer forint, OKJ végzettséggel havi 143 ezer forint a kezdő bér. A főiskolai diplomával rendelkezők első fizetésként átlagosan bruttó 210 forintot vihetnek haza, egyetemet végzett pályakezdő társaik átlagban 247 ezer forintot, míg a posztgraduális végzettség a végzést követő első évben is már bruttó 429 ezer forint jövedelem elérését teszi lehetővé átlagosan.

Jobban nyílik az olló a főiskolai és egyetemi végzettségűek között a pályán eltöltött évek számával: 6-10 év szakmai tapasztalattal a főiskolai diplomával rendelkezők átlagjövedelme bruttó 343 ezer forint, az egyetemi diplomával rendelkező munkavállalóké bruttó 464 ezer forint. A posztgraduális diplomások átlagjövedelme 6-10 év munkatapasztalattal 493 forint.

A legmagasabb fizetésre a diplomások a telekommunikáció területén várhatják, itt 523 ezer forint az átlagbér. Az egészségügyben 261 ezer forint az átlagjövedelem, az alsó-, közép-, és felsőoktatási intézményekben dolgozók átlagbére 195 ezer forint. A művelődési központokban dolgozók átlagos fizetése 182 ezer forint. A leasing területén dolgozó diplomások átlagjövedelme havi 484 ezer forint.

A szállítmányozás, logisztika területén 476 ezer forint, az ingatlanszektorban havi 471 ezer forint, a bankszektorban, pénzügyi területen dolgozóké 469 ezer forint, az információs technológiákkal foglalkozóké 453 ezer forint, a gyógyszeriparban 434 ezer forint, a vegyiparban 423 ezer forint, a földgázszolgáltatás területén 418 ezer forint. A gépiparban a havi átlagfizetés 401 ezer forint, az autóiparban bruttó 389 ezer forint. Az állami szervek alkalmazottai átlag 325 ezer forintot keresnek, az építőiparban 316 ezer forint. A könyvelés, könyvvizsgálás területén átlagosan 314 ezer forintot keresnek a munkavállalók.

Szakonyi Balázs

NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Mit érdemes tanulni felnőttfejjel? (x)
  Alacsony fizetésre számíthatnak a pályakezdők a médiában és a reklámban
  A középkorúak keresnek a legjobban
  Férfiak kontra nők - ki keres többet?
  Nyelvtudás kell a karrierhez
  Meglepően nőtt a 13. havi bérek átlagszínvonala
  Több dolgozó kaphat béren kívüli juttatást
  Októberig közel 8%-kal bővültek a nettó keresetek
  Kevesebb fizetésért is elvállalják

További hírek ebben a kategóriában

Márkus Gergely lett a Mastercard...
A nők közel fele nem tér vissza ...
Egyre több vállalatnál döntenek ...
Új Marketplace-vezető az eMAG Ma...