Hírek
21991 hír az adatbázisban
2015-ben már 1,7 trillió dolláros kárt okozhat a hamisítás
HENT - 2011-02-09 09:36
CSR

A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) becslése szerint a hamisítók évi 2,5 millió munkahely biztonságát veszélyeztetik.

Az ICC jelentése a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2008-ban kiadott jelentésének megállapításait frissítette, illetve bővítette a hatásvizsgálat által lefedett témák körét - írja a HENT hírlevele. Az OECD adatai elsősorban a nemzetközi volumenről adtak képet: e szerint 2008-ban mintegy 250 milliárd dollárnyi hamis termék haladt keresztül az országhatárokon. A The Financial beszámolója szerint az ICC jelentése már kiterjed a belföldön gyártott és terjesztett hamisítványokra, foglalkozik a digitális kalózkodással, és vizsgálja a visszaélések társadalomra, gazdaságra és fogyasztókra gyakorolt hatását is.

A tanulmány szerint a szellemi tulajdonjogot sértő visszaélések által okozott társadalmi, gazdasági kár, beleértve az elmaradt állami adóbevételek összegét, továbbá a jogérvényesítésre és fogyasztóvédelemre fordított költségeket is, jelenleg mintegy 775 milliárd dollárra becsülhető. Ez az érték azonban 2015-re több mint duplájára nő, és a hamisítás és kalózkodás gyorsuló ütemének, az internet és a mobiltechnológiák terjedésének köszönhetően eléri az 1,7 trillió dollárt, miközben 2,5 millió munkahely biztonságát veszélyezteti.

A szakértők szerint a hamisítványok nemzetközi kereskedelme négy év múlva 960 milliárd dolláros forgalmat ér majd el, a belföldi gyártás és fogyasztás 370 és 570 milliárd dollár közötti összeget tesz ki, míg a digitális kalózkodás 240 milliárd dolláros kárt fog okozni.

A kutatási jelentést az ICC számára összeállító Frontier Economics szerint a hamisítási tevékenység illegalitása miatt 100 százalékosan pontos kép nem adható a problémáról, de adataik egyértelműen mutatják, hogy a hamisítás milyen rendkívüli mértékű negatív hatást gyakorol a globális gazdaságra. Fontos társadalmi problémák kezelésétől von el állami pénzeket, nagyobb terheket ró az adófizetőkre, gyengíti a munkaerőpiac kapacitását, és veszélyes termékek használatának teszi ki a fogyasztókat.

AZ ICC jelentését a február 2-án és 3-án Párizsban rendezett 6. Nemzetközi Hamitás és Kalózkodás Elleni Konferencián (Global Congress on Combating Counterfeiting and Piracy) mutatta be. A francia Szellemi Tulajdon Hivatala (INPI) vendéglátásával és a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) elnökletével a rendezvényt az ICC, a Vám Világszervezet (WCO), az Interpol és a Nemzetközi Védjegy Szövetség (INTA) szervezte. A kétnapos konferencián nemzetközi szervezetek, kormányhivatalok és hatósági szervek 800 delegáltja vett részt mintegy 100 ország képviseletében.

NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A Mattel a játékhamisítók ellen
  Csökkent a hamis terméket vásárlók aránya Magyarországon
  Hamisítás ellen a fogyasztóvédők
  Veszélyes játékok magyar boltokban
  Készülnek az olimpiára a londoni hamisítók
  Ruhahamisító üzem bukott le Bács-Kiskun megyében
  Mosószer-hamisító üzemet találtak a magyar vámosok
  Illegális weboldalakat perel a Tiffany
  Hamisítják 'Az Év Honlapja' pályázatot?
  Több ezer liter hamis mosószert találtak országszerte
  Belehúzott az UGG a márkavédelembe
  A magyarok az uniós átlagot meghaladó mértékben vásárolnak hamisítványokat
  A gazdasági fellendüléssel párhuzamosan nő a hamisítás
  Hamisított áruk dömpingjétől félnek a szakértők

További hírek ebben a kategóriában

A LEGO Csoport és a National Geo...
A C&A 2018-as globális fenntarth...
Egyre zöldebb vállalat a SPAR
Az élelmiszer-hulladék csökkenté...
Projektmenedzser
Főbb feladatok, munkák- ajánlati felhívás fogadása, műszaki ...
IT Manager
Feladatok: - Projekt menedzsment- Jelentések és projekt doku...