Hírek
22492 hír az adatbázisban
Megtévesztette a fogyasztókat a CIB Bank
Marketinginfo.hu - 2010-12-03 09:40
CSR

A Gazdasági Versenyhivatal a "CIB Gyorskölcsön Ingatlanfedezettel" reklámkampánya miatt 5 millió Ft bírság megfizetésére kötelezte a pénzintézetet.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) álláspontja szerint a bank a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást, illetve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor a "CIB Gyorskölcsön Ingatlanfedezettel" terméke 2008. tavaszi és őszi kampányának televíziós reklámjaiban és portálmatricáin a 8 munkanap alatti hitelfolyósítást kiemelten hirdette, anélkül, hogy a hitelfolyósítás általa használt (és a mindennapi életben megszokottól eltérő) jelentését feltüntette volna.

A bank ugyanis a hitelezési folyamat kezdőnapját az értékbecslés helyszíni eljárásának napjától számította, a hitelfolyósítást pedig a fogyasztó bankszámlájára "blokkolt folyósítással" azonosította. Az új definíciók alkalmazásával a bank a hitelfelvétel/hitelfolyósítás - ügyfelek által jól ismert - folyamatát részelemekre bontotta, és csak annak egy általa kiragadott részére - az értékbecsléstől a "blokkolt" folyósítás napjáig terjedő időszakra - vállalta a 8 munkanap alatti ügyintézést - közölte vizsgálata alapján a hatóság.

A versenyhivatal azokat az eszközöket tartotta jogsértőnek, amelyek a 8 munkanap alatti hitelfolyósítást kiemelten hirdették, anélkül, hogy az annak értelmezéséhez szükséges kiegészítő információkat a fogyasztók számára észlelhető módon megjelenítették volna.

A Gazdasági és Versenyhivatal jogsértőnek minősítette a 8 munkanapos hitelfolyósításról történt tájékoztatások egy részét. A jövedelemigazolás nélküli hitellehetőség, valamint a közjegyzői díj nélküliség ígéretével kapcsolatban azonban nem állapított meg jogsértést, tekintettel arra, hogy azok a 8 munkanapon belüli folyósítás bank által használt fogalmát megfelelő módon ismertették. A jövedelemigazolás nélküli hitellehetőség, valamint a közjegyzői díj nélküliség ígéretével kapcsolatosan a GVH szintén nem állapított meg jogsértést.

Az 5 milliós bírság összegének meghatározásakor a GVH a jogsértő tájékoztatások megjelentetésével kapcsolatban felmerült költségekből indult ki. Súlyosító körülményként értékelte, hogy a versenyhivatal korábban már két alkalommal elmarasztalta a bankot, a fogyasztók döntésének tisztességtelen befolyásolása miatt. A szervezet a bírság megállapításakor enyhítő körülményként értékelte egyebek között, hogy a kampány során alkalmazott eszközök többségével kapcsolatban nem állapított meg jogsértést.

Szakonyi BalázsNYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Gyorskölcsönt keresel? Megtaláltad! (x)
  Megújul a CIB Bank arculata
  Időpontot kérhetünk a CIB Bankban
  Társadalmi integrációs projekteket támogat a CIB
  Számlának tűnő ajánlatok miatt bírságolt a GVH
  A Debreceni Csoporté lehet a Kaiser Food
  200 milliós bírságot kapott a Magyar Telekom
  Nem ígérhet teljes kínálatot a Biztositas.hu
  Frissített a légfrissítő piac

További hírek ebben a kategóriában

Kép: Bridgestone Adomány a Bridgestone-tól
2020-11-06 09:15
Újabb területen mutat példát az ...
Országos kampánnyal segíti a Coc...
Segítség a járvány alatt a Coca-...
P&G: több mint 150 raklap termék...