Hírek
22867 hír az adatbázisban
Nem mozognak eleget a gyerekek
Marketinginfo.hu - 2010-11-18 09:29
PR

A diákok többsége a heti 2-3 testnevelés óra mellett maximum egy alkalommal mozog - derült ki a Nestlé általános iskolai kutatásából. A felmérés célja a cég Egészségnap pályázatának előkészítése volt.

Több mint 600 tanár és közel 4700 kisdiák töltötte ki azt a kérdőívet, amelyet a Nestlé Hungária Kft. a Nestlé NUTRIKID Egészségnap pályázat kapcsán készített általános iskolai pedagógusok és 10-12 éves diákok körében.

A felmérés az intézmények kínálta étkezési és sportolási lehetőségeket, valamint az egészséges életmóddal kapcsolatos programokat vizsgálta. A kutatásban három fő témakörben - táplálkozás, mozgás, egészséges életmód oktatása - feltett kérdésekre adtak választ a nebulók és oktatóik.

A felmérésben részt vevő diákok 40%-a naponta legalább háromszor az iskolában étkezik, és bár többen otthonról hozzák a tízórait és uzsonnát, sokuknak a zsebpénzből gazdálkodva kell kiválasztani, mit egyenek délelőtti és délután. A helyes választás nem egyszerű, a megkérdezett iskolák büféinek 30%-ából hiányoznak a tejtermékek, gyümölcsöt pedig öt helyből három kínál.

A diákok többsége a heti 2-3 testnevelés óra mellett maximum egy alkalommal mozog - derült ki a kutatásból. A megkérdezett pedagógusok szinte egybehangzóan állítják, hogy az egészséges életmódra nevelés legalább annyira a szülő feladata, mint a tanároké. A diákok válaszaiból azonban az derült ki, hogy csak 60%-uk érzi úgy, hogy a szüleitől is tanul erről. A legtöbb tanár a pénz és az idő hiányában látja az iskolai egészségnevelés hiányosságait, de 14%-uk szerint a megfelelő szakemberek is hiányoznak.

A felmérésben részt vevő iskolák 77%-ában van rendszeres foglalkozás egészséges életmód témában: általában osztályfőnöki vagy biológiai óra keretei közt; szakkört a témában a tanulók 34%-a látogathat.

A kérdőív eredményei alapján a Nestlé azokat a kihívásokat igyekezett azonosítani, melyek leginkább problémát okoznak a helyes táplálkozás és az egészséges életmód terén a hazai általános iskolákban. A vállalat e kihívások megoldására hirdet pályázatot a Nutrikid program keretében: a gyerekeknek - 2011. január 31-ig - egy egészségnap forgatókönyvét, valamint plakátját kell megtervezniük az alábbi témakörök egyikében: Jelenítsd meg a tudatos táplálkozást!, Találd meg a helyes egyensúlyt a táplálkozás és a mozgás között! és Hozd el a szüleidet is!

A Nestlé képviselőjéből, dietetikusból, illetve pedagógusból álló zsűri azt a 4 Egészségnap tervet választja ki, melyek legötletesebben és egyben a lehetőségek leghatékonyabb kihasználásával adnak választ egy kihívásra a fentiek közül. A legjobb egészségnap tervek megvalósulását a Nestlé Hungária Kft. pénznyereménnyel támogatja, a győztes csapat rendezvényén pedig Béres Alexandra mozgatja meg a gyerekeket.

Szakonyi BalázsNYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Diéta 50 év felett? Ezekre figyelj oda! (x)
  Mit esznek a gyerekek?
  Egészségkárosító gyerekszokások
  Vitamin vagy élelmiszer?
  Nestlé promóció a kiegyensúlyozott étrend jegyében
  Az egészségünkért böngészünk
  Kutatás a hazai egészséggazdaságról
  Egészségügy - a lakosság jobbnak látja, mint a dolgozók
  Lassan oldódó tévhitek
  A frissdiplomások igénylik a munkahelyi egészségfejlesztést
  PR-díj a magyar Nestlének
  Monitorozzák az egészségfogyasztást
  Mégsem hülyíti el a gyerekeket a reklám?
  A gyerekek kommunikációs szokásai
  Marketing üzenetekkel bombázzák a gyerekeket
  A szülők és a reklámok befolyásolják leginkább a gyerekek étkezési szokásait
  Leállnak a gyerekreklámokkal az üdítőitalgyártók

További hírek ebben a kategóriában

Mit jelent a 6200-as csapágy? (x...
Miért késő ősszel állj neki a fe...
Miért találkozunk az ízvakság je...
A blokklánc technológia működése...