Hírek
22638 hír az adatbázisban
A gyors hatást keressük a fájdalomcsillapítókban
Marketinginfo.hu - 2010-04-07 10:30
Kutatás

A 18-64 évesek háromnegyede használ valamilyen fájdalomcsillapító tablettát vagy kenőcsöt - derült ki a KutatóCentrum és a HáziPatika.com közös kutatásából.

A 18-64 évesek háromnegyede használt az elmúlt fél évben valamilyen láz- vagy fájdalomcsillapítót, ugyanakkor nagy részüknek nem ez a legkézenfekvőbb megoldás. A fájdalomcsillapítót használók 40 százaléka minden esetben, további 38 százaléka alkalmanként előbb természetes módszerrel próbálja kezelni a panaszait, és csak akkor nyúl a gyógyszerért, ha ez nem hozza meg a várt eredményt - derült ki a KutatóCentrum és a HáziPatika.com közös kutatásából.

A felmérés a fájdalomcsillapítók használati és vásárlási szokásait, az egyes márkák ismeretségét és használatát, valamint a fájdalomcsillapítással kapcsolatos attitűdöket vizsgálta. A gyógyszerek közt a tabletták népszerűbbek, kenőcsöt körülbelül feleannyian alkalmaznak. Ugyan sokan szednek valamilyen fájdalomcsillapítót, a nagy mennyiségű fogyasztás nem jellemző: a tabletta-, illetve kenőcshasználók négyötöde a felmérést megelőző egy hónapban öt vagy annál kevesebb alkalommal kezelte a fájdalmát gyógyszerrel, míg több mint tíz alkalommal csupán egytizedük választotta a gyógyszeres megoldást.

"Nem meglepő módon az idősebbek gyakrabban használnak fájdalomcsillapítókat: egy hónap alatt az 55-64 évesek 17 százaléka kezelte így panaszait tíznél többször" - értékelte az eredményeket Barcza Enikő, a KutatóCentrum üzletág igazgatója.

A fájdalomcsillapító választásakor a legfontosabb a gyors hatás. Kiemelkedő szempontok még, hogy a tabletta vagy kenőcs megbízható legyen, illetve ne károsítsa a szervezetet. Az ár már csak a megkérdezettek kétharmadának számít. Nem feltétlen az erős gyógyszereket keressük: a fájdalomcsillapítót használók 46 százaléka teljesen egyetértett azzal az állítással, hogy inkább több alacsonyabb hatóanyagú gyógyszert vesz be, mintsem egy erősebb fájdalomcsillapítót. Az orvosok és gyógyszerreklámok figyelmeztetése ellenére sokan nem tájékozódnak a mellékhatásokról: 54 százalék egyáltalán nem olvassa el a betegtájékoztatót.

A vényköteles gyógyszerek is elterjedtek: választáskor az egyik legkevésbé fontos szempont, hogy recept nélkül is beszerezhető legyen, ennek megfelelően a megkérdezettek 44 százaléka vényköteles szert is szokott vásárolni.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  CBD olaj, a természetes fájdalomcsillapító (x)
  Az ország Egészséghőseit keresi a HáziPatika.com
  Egyre jelentősebb alternatíva a magánegészségügy
  Keresik az év kórházát
  Fájdalomcsillapítóknál nem vagyunk árérzékenyek
  A lakosság döntő többsége használ fájdalomcsillapítót
  Kutatás a fájdalomcsillapítók piacáról
  Környezetvédelem vagy környezetkényelem?
  Gyógyszernek nem minősülő termékek: mit tud róluk a vásárló?
  Kevesebb gyógyszer fogy a válság hatására
  Felemás tapasztalatok patikán kívüli gyógyszervásárláskor
  Megfázás ellen egyre népszerűbb a homeopátia
  Gyógyszert inkább a patikából

További hírek ebben a kategóriában

A koronavírus járvány nem befoly...
A kkv-k globális helyzetéről szó...
A magyarok többsége vásárolt div...
Az idei digitális fotós trendek ...