Hírek
22398 hír az adatbázisban
Napenergiával hűtik a budaörsi Tescót
Marketinginfo.hu - 2009-04-28 11:40
Kereskedelem

Télen fűt, nyáron hűt a kereskedelmi lánc által felállított napkollektor-telep.

Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesülettel közösen fejlesztett ki megújuló rendszert az energiafelhasználásra a Tesco-Global Áruházak Zrt. A Budaörsön debütáló gigantikus méretű napkollektor-telep által begyűjtött hő nyáron hűtésre, télen fűtésre fordítható.

A Tesco a Természetért elnevezésű programhoz kapcsolódó fejlesztést a hatékony és környezetbarát energiagazdálkodás érdekében valósította meg a vállalat. A budaörsi áruház tetején átadott, 1030 négyzetméter nagyságú napkollektor-telephez egy ún. abszorpciós hűtőgép társul. A rendszer lényege, hogy a napsugárzás által biztosított hőt a napkollektor begyűjti, majd az abszorpciós hűtő az energiát folyamatosan és a felmerülő igényeknek megfelelően képes biztosítani akár fűtésre, akár hűtésre. Téli üzemben az irodák és az áruház melegvíz-ellátását, valamint az áruházi eladótér fűtését biztosítja a rendszer, nyáron pedig az irodatér klimatizációját látja el. E megoldás előnye, hogy a legnagyobb mértékű napsütés mellett jelentkező hűtési igény esetén képes a legjobb hűtésre. A napkollektor-telep éves szinten 200 háztartás fogyasztásának megfelelő energiát állít elő.

A budaörsi fejlesztés mellett a pesterzsébeti Tesco M5 Megapark komplexum tetején 670 négyzetméter felületű napelemes rendszer került kiépítésre, mely az általa megtermelt energia révén jelentősen csökkenti az áruház villamos energia felvételét a közcélú hálózatból. Becslések szerint évente 100 000 kWh villamos energiát, azaz hozzávetőleg 70 családi ház éves áramigényét képes kitermelni e környezetbarát megoldás, mely révén az áruház a széndioxid-kibocsátását is jelentősen, kb. 42 000 kg-mal képes visszaszorítani évente.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A napkollektoros rendszerek sajátosságai
  Családi Márkákat vezet be a Tesco
  Az Év támogatottját keresi a Tesco
  Bluetooth hírszolgáltatás a Tesco áruházakban
  Kiterjeszti a PET palackok visszaváltását a Tesco
  Megnyílt a Tesco hipermarket Tökölön

További hírek ebben a kategóriában

iStock Zuhant a svájci óraexport
2020-05-26 10:12
Zuhant a Philips negyedéves prof...
Jelentősen csökken a használtaut...
300 álláshelyet hoz létre a Jysk
Többet és többször rendelnek a v...