2009. március 18-án került megrendezésre az immáron tizennyolcadik alkalommal tartott Destillata párlatverseny díjátadó ünnepsége. A 13 országból érkező 188 főzde közül az összesített győztes magyar lett: a szakmai zsűri értékelése alapján a legrangosabb elismerést, vagyis az "Év Főzdéje 2009" (Destillerie des Jahres 2009) arany fokozatát, valamint a magyarországi "Nemzetgyőztes" (Nationalsieger) címet az Agárdi Pálinkafőzde nyerte el, az "Év Főzőmestere" pedig Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik tulajdonosa és főzőmestere lett. Magyarországról 4 pálinka nyerte el az "Év Pálinkája" címet, továbbá 5 arannyal, 32 ezüsttel, 55 bronzéremmel és több különdíjjal tértek haza főzdéink.
A nemzetközi mezőnyből 49 főzde nevezett a "Newcomer des Jahres" különdíjra, amelyre a Destillata versenyén első alkalommal résztvevők pályázhatnak, és az az üzem kaphatja meg, amely az összesített értékelésben a legmagasabb pontszámot éri el. 2009-ben ezt a címet szintén egy magyar induló vihette haza, egy új vállalkozás, amely fahordóban érlelt termékekre specializálódott: a Matheus Pálinkaház Kft. Mellettük további négy főzde szerepel a ranglista első harmadában: a GUSTO Pálinkák Lajosmizséről, a Brill Pálinkaház Harcról, a Zimek Manufaktúra Zamárdi-Felsőről és Bolyhos Zoltán Újszilvásról. Egy további "Év Pálinkája" díjat tudhat magáénak a tavalyi év magyarországi Nemzetgyőztese, a Vitalis Kft. A főzde Irsai Olivér Szőlő Pálinka Special Reserve tétele a muskotály kategóriában nyert. (A pálinka Márton János munkáját dicséri.)