Hírek
22398 hír az adatbázisban
Az ételfestékek veszélyeire figyelmeztetnek a fogyasztóvédők
Marketinginfo.hu - 2008-06-27 13:40
CSR

A csomagoláson feltüntetendő figyelmeztetés mellett fogyasztóvédelmi és más civil szervezetek a káros adalékok bevonását szorgalmazzák.

A Southampton-i Egyetem kutatási eredményei szerint egyes (E102, E104, E110, E122,E124 és E129), jellemzően az édességekben és üdítőitalokban található ételfestékek a gyermekekre fokozottan károsak. Nátrium-benzoát tartósítószerrel együtt fogyasztva hiperaktívitást, tanulási és koncentrálási nehézségeket okozhatnak.

A fogyasztóvédelmi és más civil szervezetek azt követelik az Európai Parlamenttől, hogy lépjen fel a gyermekkori hiperaktivitást okozó élelmiszeradalékok, színezőanyagok ellen. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület által is támogatott kezdeményezéshez Hegyi Gyula magyar Európai Parlamenti képviselő is csatlakozott, aki szerint a gyakorlatban is érvényt kell szerezni az EU elővigyázatossági elvének, és nem szabad kockázatos anyagot élelmiszerben használni.

Az uniós környezetvédelmi bizottság tagjainak kezdeményezésére olyan döntés született, hogy a fenti adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek csomagolásán fel kell tüntetni: "Esetleges aktivitási és koncentrációs zavarokat idézhet elő gyermekeknél". A felvetést tizenkét tagország negyvenkét fogyasztóvédelmi és más civil szervezete is támogatja.

Hegyi Gyula szerint a figyelmeztetés kötelező feltüntetése csak az első lépés, fokozatosan ki kell vonni a forgalomból a káros színezőanyagokat. A fogyasztóknak hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy a természetes élelmiszerek és üdítők nem olyan harsogóan színesek, mint a mesterséges színezés után.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Pazarlásmentes, finom falatok (x)
  Mit tudnak a magyarok az E-számokról?
  Kötelező lesz az állati eredetű anyagok feltüntetése a ruházati termékeken
  Nem egyértelmű a termékek származási helye
  Kezdődnek a nyári fogyasztóvédelmi ellenőrzések

További hírek ebben a kategóriában

Kampánnyal hívják fel a figyelme...
A Budapest Airport járványintézk...
Testhőmérséklet mérő kamera a Vo...
Kampányol a Próbakő