Hírek
20217 hír az adatbázisban
Banki visszaélésekre figyelmeztetnek a fogyasztóvédők
Marketinginfo.hu - 2008-06-12 16:50
CSR

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szerint számos hitelszerződéssel kapcsolatos banki eljárás megtéveszti a fogyasztókat.

Egyes bankok a lakás hitelszerződések megkötése után drasztikusan növelik az előtörlesztés díját, vagy tetszőlegesen bevezetnek külön költségfajtákat, mint például a végtörlesztés díját - figyelmeztetett közleményében az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE).

A szervezet hangsúlyozta, a fogyasztók döntését hitelfelvételkor jelentősen befolyásolja, hogy milyen feltételekkel (díjak és kamatok mellett) törleszthetik akár a futamidő előtt is a felvett összeget. A bankok azonban az egyesület tapasztalatai szerint a szerződések megkötését követően egyoldalúan és a fogyasztók számára hátrányosan módosítják a szerződési feltételeket.

Különösen kirívónak találta az OFE a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) Zrt. eljárását, amely 0 forintról 100.000 forintra emelte (egy újonnan bevezetett díj címén) a végtörlesztés minimális összegét a már több éve megkötött szerződésekre visszamenőleg is. Emellett a fogyasztóvédők tudomása szerint más bankok is éltek hasonló gyakorlattal: az OTP Bank Nyrt-nél például az elő- és végtörlesztés sokáig szintén ingyenes volt, majd mindkettő díja 35.000 forintra emelkedett.

A szervezet a tapasztalt visszaélések megszüntetése érdekében a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségén keresztül az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Eseti Bizottságához, a Gazdasági Versenyhivatalhoz és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez fordult, hogy kikényszerítse a fogyasztókat hátrányosan érintő banki gyakorlat megszüntetését.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  EY EMEIA Visszaélési Felmérés
  Kezdődnek a nyári fogyasztóvédelmi ellenőrzések

További hírek ebben a kategóriában

Innovatív megoldásokat díjazott ...
Az E.ON a Magyar Vízilabda Szöve...
A Vodafone és az ESL nemzetközi ...
Megvannak az E.ON Energy Globe d...