Hírek
23465 hír az adatbázisban
Melyik a legnépszerűbb béren kívüli juttatás?
Marketinginfo.hu - 2008-03-13 12:32
Kutatás

A béren kívüli juttatások helyzetéről készülő kutatásból kiderül, Magyarországon élet- és balesetbiztosítást kapnak a legtöbben, pluszszabadságot a legkevesebben.

Széleskörű felmérést készít a hazai cafetéria helyzetéről a Workania állásportál a Merces bérinformációs portál adatainak felhasználásával. A kutatás eredményeiből többek között kiderül, hogy a magyar munkáltatók körében legnépszerűbb (31%) juttatás az élet- és balesetbiztosítás, ami többek között a hazai adózás sajátságainak is köszönhető. Második az alkalmazottak képzése és a munkába járás költségeinek térítése holtversenyben, 28-28 százalékkal. A felmérés más részei rávilágítanak azonban, a két juttatás nem azonos csoportokra vonatkozik. Míg a munkába járás költségeit az alacsonyabban képzetteknek és az állami alkalmazottaknak térítik gyakrabban, addig a képzés inkább az amúgy is magasan kvalifikáltak és a magánszférában dolgozók előjoga.

A munkavállalók 18 százaléka kap ingyen italt a munkahelyen (ez a víztől az üdítőig bármi lehet), 16 százalékuknak jár nyugdíjbiztosítási hozzájárulás, és szintén 16 százalék kap magáncélra is céges telefont. Százból 14 egészségéhez járul hozzá a munkahely, flexibilis munkaidő 11-nek jár. Magáncélú laptopot 10 százalékuk kap, hat, öt, négy és három százaléka céges autót, sport hozzájárulást, hétvégi rendezvényeket és mértéken felüli szabadságot élvezhet.

Természetesen a felmérés adatai és számai nem az ország összes munkavállalójára igazak, hiszen nem kap minden tízedik magyar dolgozó céges notebook-ot. A felmérés csak azok körében vizsgálja a cafetéria használatát, akik egyáltalán kapnak bármely béren kívüli juttatást.

Érdekes a hazai helyzetet összevetni például a szlovákiaival, ahol a Merces.sk alapján úgy tűnik, hogy északi szomszédunknál összességében jóval kedvezőbb a helyzet. A szlovákiai munkaerő az élet- és balesetbiztosítás, illetve az egészségügyi ellátás kivételével minden kategóriában ellátottabb, mint a magyar. Háromszor annyi ember dolgozhat rugalmas munkaidőben és vehet részt céges szabadidős programokban, több mint négyszer annyian vehetnek ki pluszszabadságot.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Mire való a balesetbiztosítás, és mire az életbiztosítás? (x)
  A szabadság után állnak fel a legtöbben a munkahelyükről
  Több dolgozó kaphat béren kívüli juttatást
  A szolgáltatók fogták vissza leginkább a juttatásokat
  Régió-szerte hódít az étkezési jegy
  Csökkennének a juttatások a cafeteria megadóztatásával

További hírek ebben a kategóriában

A magyarok négyötöde saját ingat...
Meglepően gyorsan alkalmazkodtak...
Randstad HR Trends 2024: mire sz...
Az európai és a hazai felhasznál...