Tanulmányok, elemzések
1774 anyag az adatbázisban
Bevezető

Minimálisan, 147-tel emelkedett az újonnan alapított cégek száma Magyarországon az első fél évben az előző év azonos időszakához képest - közölte a Bisnode Magyarország Kft. az MTI-vel.

Hozzátették, hogy a tavalyi év első felében 6 százalékkal nőtt az új cégek száma a bázisidőszakhoz mérten, ugyanakkor a 2016 előtti években folyamatos csökkenés volt tapasztalható a cégalapítások számában, így az idei szerény gyarapodás is pozitívan értelmezhető.

A cégmegszűnések száma ugyanakkor még mindig jóval magasabb, mint az induló vállalkozásoké, ám ez a válság utáni piactisztító mechanizmus következménye - jegyezték meg a közleményben.

Az elemzés szerint a működő cégek száma fokozatosan lassuló ütemben csökken ugyan, de a vizsgált időszakban még mindig több mint 516 ezer működő vállalkozást tartottak nyilván az országban. A 2008-as gazdasági válságot követő tisztulási folyamat már a vége felé közeledik, és idővel eltűnnek a válság generálta "látszatvállalkozások" - írták. Ezt támasztja alá, hogy a felszámolások száma csaknem 30 százalékkal csökkent, és több mint kétezerrel kevesebb volt a kényszertörlések száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A korábbi évekhez hasonlóan az idei első félév végén is a legtöbb társaság a szakmai, tudományos és műszaki, a kiskereskedelmi, illetve az építőipari szektorban működött, 17, 11 és 9 százalékos jelenléttel.

Darabszámukat tekintve a legtöbb cégmegszűnés a nagykereskedelmet, a szakmai, tudományos műszaki tevékenységet, a kiskereskedelmet, valamint az építőipart sújtotta, ezekben az ágazatokban kétezer felett volt a megszűnt cégek száma az első fél évben.


Bevezető


NYOMTATÁS       TELJES TANULMÁNY NYOMTATÁSA       KÜLDÉS E-MAILBEN      


Kapcsolódó cikkek:

  Tavaly nőtt az újonnan alapított cégek száma

További tanulmányok

Az európai kiskereskedelem várha...
Ideje felkészülni a vállalkozáso...
Hol érdemes lakást venni, ha ki ...
Körforgásos gazdaság – fut...