Hírek
20908 hír az adatbázisban
Médiaelemzés a sörágazatban
Médiainfó - www.mediainfo.hu - 2017-11-24 12:18
Reklám

Az IMEDIA összesen 40 sörmárka médiajelenlétét vizsgálta 2017 harmadik negyedévében.

Elemzésből kiderül: a márkák összesen csaknem 4 000 említést generáltak. Mérés szerint a sörágazat által három hónap alatt lefedett médiafelületek összértéke megközelíti az egymilliárd forintot. A negyedév "győztese" megjelenésszám, AVE és elérés szempontjából is a Heineken volt, amely főként a kormány támadásainak köszönhetően, több mint 600 alkalommal került a sajtóba.

A Heineken-ügy korábbi főszereplője, a Csíki sör, ezzel szemben "csak" 200 tartalomban szerepelt, sőt az is figyelembe lett véve, hogy a Heineken a "vöröscsillagos" megjelenések jó részében nem kizárólag negatív kontextusban jelent meg: míg a sajtó egyik fele egyértelműen a Csíki mellett foglalt állást, másik részük a multik elleni kormányzati támadássorozatként értékelte a Lex-Heinekent, a Csíki sör nehéz anyagi helyzetét pedig a vállalat rossz pozícionálásával magyarázták. A Heineken ezen kívül a napirend élére került a Martfűi gyár leállása, a Balaton Sound, illetve a Fradi sör gyártása miatt is (körülbelül 50-50-50 alkalommal). A vállalat teljes médiajelenléte a sörágazat megjelenéseinek 16 százalékát fedte le.

A második helyezett Dreher több, mint 300 cikke főként a márka aktív kommunikációjának köszönhető: a DreherFeszttel (több, mint 50 cikk), a Sziget-sörrel, illetve a DreherTalks sorozattal is napirendre tudtak kerülni. Az ismertebb hazai márkák közül a Soproni összesen körülbelül 170, a Borsodi valamivel több, mint 100 cikket generált (reklámegyenértékük 35-40 millió forint körül mozgott), míg a Kőbányai alig 50 tartalomban szerepelt.

A kézműves sörök piacát nézve jelentős leszakadás van a nagyüzemi márkákhoz képest. A legmagasabb említésszámot (a konfliktusa miatt reflektorfénybe került Csíki után) a HopTop főzde generálta, de ők is csak 19 cikket tudhattak magukénak, amivel körülbelül kétmillió emberhez jutottak el három hónap alatt. Tíznél több cikkel voltak még jelen a Rothbeer, Szent András, Rizmájer és Fóti sörfőzdék.

A kézműves, illetve kisüzemi márkák által kihasított részesedés mindössze 7 százalék volt a nagyvállalatokhoz képest a konkrét sörmárkákat nevesítő megjelenésekben. Az adatsorok azonban ennél többet is mondanak. Amikor médiaadatbázisban nemcsak a tényleges márkaemlítéseket vizsgáltak, hanem az összes, sörrel kapcsolatos cikket elemeztek, és ezen belül mértek a "kézműves sör" kifejezés arányát, csaknem kétszer akkora, 12 százalékos részesedést kaptak. Elemzés azt mutatta, hogy míg a "sörös" cikkek fele tartalmaz márkaemlítést, addig a "kézműves sör"-ről író tartalmaknak csak negyede említ konkrét főzdéket. A kézműves sörök tehát sokkal kevésbé hatékonyan töltik ki a tereiket a médiában, mint nagyobb társaik: a "kézműves sör" rendkívül népszerű hívószó lett a sajtóban, de az egyes főzdék jelenléte (a gasztroblogokon kívüli világban), egyelőre alacsony intenzitású.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  POS Services, Mondelez, SCA sikerek a nyolcadik POPAI Awards-on
  Magyarország idén is dobogós a régió reklámpiacán
  DreherTalks sörtúra
  Közeledik a DreherFeszt
  Sörösdoboz formájú kispadok a Viktoria Plzen stadionjában
  Elismerésben részesült az Óvatos Duhaj
  A HEINEKEN a Fradi sör gyártója
  Az új Mozaik Komlós fejlesztés a Drehertől

További hírek ebben a kategóriában

A Progressive nyerte a Mizo közö...
Egymásra hangolt énekesek és íze...
Látványos film a Volkswagentől
Először készült itthon belVita i...