Ikarus 489 Polaris a Mobilitási hétvégén
Marketinginfo.hu - 2017-09-21 12:00
Outdoor/indoor

Közösségi közlekedés, fenntartható fejlődés, környezettudatosság, együtt gondolkodás gondolatok jegyében az Európai Mobilitási Hét programsorozatának keretében a Közlekedési Múzeum is kitelepült az utcákra.

A Közlekedési Múzeum kitelepülése szeptember 16-17-én, szombaton és vasárnap az Andrássy úton történt. Azok, akik a mobilitási hétvégén a sátorhoz látogatták, figyelemre méltó járművel találkozhattak: a tavaly "hazatért" jobbkormányos Ikarus 489 Polaris autóbusz fogadta az érdeklődőket.

"A megújuló Közlekedési Múzeum fontosnak feladatának érzi, hogy a múlt-jelen-jövő kontextusában mutassa be a magyar közlekedés teljesítményeit és kihívásait. Az áprilisban hazahozott egyik utolsó magyar Ikarus buszt most először mutatjuk be ilyen nagy nyilvánosság előtt. A magyar járműipar egyik mérföldkövének számító, a maga korában rendkívül modern Ikarust éppen az Andrássy úton mutathatjuk be, ott, ahol több mint száz éve ugyancsak jobbkormányos buszokkal indult el a fővárosi buszközlekedés" - mondta el Vitézy Dávid, a múzeum főigazgatója.

E hét végén vett kezdetét az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozata, melyen a Közlekedési Múzeum első alkalommal vett részt kitelepülésével. A 2002 óta minden év őszén jelentkező mobilitási hét, melynek ez évben a "Közös út, közös jövő" mondatot választották mottójául, a városi közlekedés, a környezetbarát szemléletmód és a felelősségteljes közlekedés fontosságára hívja fel a figyelmet. A Közlekedési Múzeum kitelepülése ebben a szellemben a közösségi közlekedés, a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság ideái melletti kiállásáról tesz bizonyságot a programsorozatot indító hétvégén.

A múzeum sátránál megtekinthető volt az a 2001-ben épült Ikarus 489 Polaris típusú autóbusz, mely idén tavasszal tért haza Magyarországra az angliai Cleckheatonből. Az egykori mátyásföldi Ikarus gyárban tervezett és gyártott típust, korának egyik leginnovatívabb városi autóbuszát, 15 év szolgálat után vonták ki a forgalomból. A típusból - finanszírozási nehézségek miatt - mindössze tizenegy darabot gyártottak, ám a magyar gyár tervezői és mérnökei így is bizonyították, képesek a nyugat-európai piacok megrendelésére korszerű autóbuszokat tervezni, még a 2000-es évek legelején is.

A kiállított busszal e rendezvényen találkozhatott először a nagyközönség, ennek apropóján a Polaris kívül-belül a Mobilitási Hétvége tematikájához igazodva "újul meg". Belsejét a hazai és a nemzetközi alternatív és közösségi közlekedésről szóló statisztikák és infografikák színesítettek, míg külsején ideiglenesen a standhoz látogató gyerekek rajzait csodálhattuk meg.

A sátorban a Közlekedési Múzeum múzeumpedagógusai szombaton és vasárnap is izgalmas, kreatív foglalkozásokkal vártak mindenkit, aki érdeklődik a fenntartható és közösségi közlekedés iránt: praktikus kerékpáros eszközöket, utazási kiegészítőket, valamint apróbb dekortárgyakat készíthettünk. Fényvisszaverő csukló- és bokapántot, bérlettokot, gombokat, gyűrűket, kitűzőket gyárthatunk változatos, kreatív technikákkal - mindezt az újrahasznosítás jegyében.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Megújult a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum arculata
  Igazi járműlegenda a Szigeten
  Mobilitási szolgáltatások felé terjeszkedik a VW
  Jótékonysági tekerésre biztat a Vodafone
  Élményparkká alakulna át a Városliget

További hírek ebben a kategóriában

A Zwack Unicum a Szigeten
Ehető tányér és napelemes tusoló...
Állatvédők a Sziget Fesztiválon
A Sláger FM a Szigeten