Hírek
21047 hír az adatbázisban
Kell-e félnünk a robotoktól?
Marketinginfo.hu - 2017-05-29 13:36
Digitális

A munkavállalók szerint nem kell tartanunk a robotoktól, hiszen háromnegyedük úgy véli, hogy az új technológiák valójában növelik a rendelkezésre álló munkahelyek számát - derül ki az Adecco Csoport kutatásából.

Milyen hatással vannak a robotok a munka világára? Ezt a kérdést járta körbe az Adecco Magyarország által nemrég megrendezett IT Akadémia. "Hat évvel ezelőtt azzal a céllal indítottuk el az Adecco IT Akadémiát, hogy fejlesszük, tovább képezzük kollégáinkat, és az új munkatársakat már interaktív módon toborozzuk" - mondta el Spiller László, a magyarországi Adecco Kft. IT Recruitment Team vezetője, az IT Akadémia kitalálója. "Az elmúlt hat évben leginkább informatikai témákkal foglalkoztunk, most azonban a HR területet is jelentősen érintő robotika témakörébe ástuk bele magunkat. A téma igen aktuális, hiszen a robotok egyre inkább a mindennapok részei, gondoljunk csak az iparra, az orvostudományra vagy akár egyszerűen csak a konyhánkra. Nagy kérdés azonban, hogy a következő 5-10 évben miként befolyásolják a robotok az emberi munkaerőt, féljünk-e tőlük vagy inkább örüljünk nekik" - fogalmazta meg a legfontosabb kérdést Spiller László.

Ember és robot között barátság? Lehetséges!

A történelem során már többször bebizonyosodott, hogy a robotok gyorsabban, pontosabban és biztonságosabban végzik a rájuk szabott feladatokat, és az olyan emberi tényezők, mint például fáradtság, kiszámíthatatlanság jelentősen csökkenthetők vagy akár teljesen ki is zárhatók általuk.

"Az Adecco Csoport mint a világ egyik legnagyobb humánerőforrás szolgáltatásokat nyújtó cége úgy látja, hogy a munka világában a robotok és emberek között létrejöhet "baráti" kapcsolatot. "Kutatásunk szerint úgy tűnik, hogy a munkavállalók sem félnek a robotoktól és a mesterséges intelligenciától, mivel bíznak abban, hogy a rendelkezésre álló robottechnológia inkább előre fogja lendíteni őket a munkavégzésben. Ezt mutatja, hogy a válaszadók háromnegyede szerint a technológia valójában már most is növeli a rendelkezésre álló munkahelyek számát" - mondta el Stefano Longo, a magyarországi Adecco Kft. ügyvezető igazgatója.

Több munkahely, könnyebb munkavégzés

Habár a robottechnológia már most is igen erőteljesen jelen van a munka világában, az előttünk álló egy évtizedben jóval intenzívebben számíthatunk elterjedésükre. Ettől azonban nem tartanak a munkavállalók, ugyanis a kutatásban megkérdezettek 54%-a véli úgy, hogy a következő 10 évben a technológiai fejlődés több munkahelyet fog teremteni, mint elvenni. Emellett a túlnyomó többség (87%) úgy gondolja, hogy a számítógépek könnyebbé teszik majd a feladatvégzést.

A robotok munkába állásától rugalmasabb és kreatívabb munkavégzést remélnek a munkavállalók: az alkalmazottak több mint fele (58%) nyilatkozott arról, hogy a robotok bevezetése a munkahelyen nagyobb mozgásteret biztosít majd számukra, hogy értékesebb és kreatívabb projekteken dolgozzanak, mivel a rutinszerű munkafeladatok elvégzését a robotokra lehet majd bízni. A válaszadók közel fele (48%) pedig úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia kifejezzen pozitív hatással lesz rájuk a jövőben, és segíteni fogja őket a rugalmas munkavégzésben. "Úgy véljük, a robotok nem azért jönnek, hogy elvegyék a munkánkat, hanem hogy segítsék azt, és nekünk el kell tudnunk fogadni ezt a segítséget" - tette hozzá Stefano Longo.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Több állást hoznak a robotok, mint amennyit visznek
  A robotok átveszik majd az irányítást az emberek felett?
  Robotok intézhetik az útlevelünket
  Új robotok az LG-tól
  5 éven belül minket is leválthat egy robot?
  A Bosch munkatársakká változtatja a robotokat
  Robotok a világ egyik legfontosabb repülőterén
  A vállalat személyisége fogja meg a munkavállalókat
  Az 55 év feletti munkavállalók foglalkoztatottsági arányának növelése
  Ilyen lesz a munka az ipari robotokkal
  1,5 óra alatt megtanulható a robotprogramozás
  Orvosi robotok az egészségért
  Robotokkal az ipari fenntarthatóságért
  Bővíti hazai disztribútori hálózatát a Universal Robots
  Hangulatra reagál a Toyota mini-robotja
  YuMi - a 2016 legjobb ipari robotja
  A Xerox robotikai fejlesztésekbe invesztál

További hírek ebben a kategóriában

e Íme 2018 legjobb honlapjai!
2018-11-16 18:40
GIPHY-sticker csomag a Topjoy-tó...
Nem bíznak benne, mégis a Facebo...
Új és izgalmas megoldások a robo...
Nemzetközi díjat nyert az UniCre...