Hírek
20909 hír az adatbázisban
Jövedelmező üzlet az autószerelés, mégis fogynak a piaci szereplők
Marketinginfo.hu - 2017-05-08 10:06
Kutatás

A növekvő árbevétel és alkalmazotti létszám ellenére 2013 óta megállíthatatlannak tűnik az autójavítással foglalkozó vállalkozások számának csökkenése hazánkban-nyilatkozza Hantos Zoltán az OPTEN projektmenedzsere.

2013-ban még 10 000 fölött volt azon vállalkozások száma, melyek fő tevékenységként gépjármű szervizeléssel foglalkoztak. 2016-ra a számuk 9 434-re apadt, pedig az árbevétel és az alkalmazotti létszám emelkedése azt mutatja, hogy a szektor a válság után ismét emelkedő pályára került. Szintén kedvező tendenciát mutat a felszámolások és a végrehajtások arányának vizsgálata. 2013 és 2016 között a felszámolások aránya 2,04%-ról 1,35%-ra mérséklődött, míg a végrehajtás alá került cégek aránya 10,84%-ról, 8,51%-ra csökkent.

Szintén a piac tisztulását és a piaci szereplők megerősödését jelzi a szektor szereplőinek vizsgálata az OPTEN kockázati besorolása alapján. E kockázati besorolás alapján négy különböző kategóriába soroljuk a vállalkozásokat az "A" legkevésbé kockázatostól, a "D" átlagot meghaladó kockázatig bezárólag. Ennek alapján jól látható, hogy 2013-ban a két első kategóriába a vizsgált cégek 24%-a, a közepesen kockázatos "C" kategóriába 12,8%-a, míg a legkockázatosabb "D" kategóriába 47,2%-a tartozott. 2016-ra ez az arány kedvezően változott: az "A" és a "B" kockázati besorolást a vállalkozások 46,9%-a ért el, ami a 2013-as eredménynek majdnem a duplája. A "C" kockázati besorolású cégek aránya 32,3%-ra emelkedett, míg a legkockázatosabb "D" besorolást aránya 20,7%-ra mérséklődött, tehát több mint a felére esett vissza.

A piac szereplői a szektor további tisztulásában érdekeltek, elsősorban a feketén működő u.n. "sufni szervizek" felszámolásában, amelynek megtörténte kedvezően hatna árbevételükre, de ezt szolgálja az a tény is, hogy 2017. január elsejétől az autószervizeket is online pénztárgépek használatára kötelezte a törvény. A kedvező statisztikák ellenére a munkaerőhiány a járműszerelésben is megjelent, melynek kezelése érdekében a piaci szereplők, a képző intézmények és a gazdaságpolitika terveinek összehangolására lesz szükség a jövőben - zárja elemzését Hantos Zoltán, az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.



NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Minden második hazai cég éli csak meg a tinédzser kort, és az arány tovább romlik
  Stagnál a vállalkozások bizalma
  Az autószerelés bizalmi szolgáltatás

További hírek ebben a kategóriában

A 2018-as iskolakezdési vásárlás...
A kínai Y-generáció nem tervezi ...
Drasztikus változás előtt a HR s...
Nem a végzettség szerint dolgozu...