Hírek
20648 hír az adatbázisban
Nem nézzük, mit eszünk
Marketinginfo.hu - 2012-06-01 09:17
Kutatás

A GfK Hungária étkezési szokásokról szóló kutatása szerint az egészségre gyakorolt hatás helyett az étel gyors elkészíthetősége a legfontosabb szempont.

A GfK Hungária 2009 után idén újra górcső alá vette a magyarországi étkezési szokásokat. Ez alapján minden második honfitársunk napjában háromszor, minden harmadik magyar ember pedig négyszer, vagy annál is többször étkezik saját bevallása szerint, ami a köztes étkezések népszerűségének növekedését jelenti. A felnőttek 71 százaléka úgy nyilatkozott, hogy rendszeresen étkezik; így 29 százalékra tehető azok aránya, akik "inkább rendszertelenül esznek". A fő étkezések közül legfontosabbnak az ebédet tartja a többség, 69 százalék minden nap meleget ebédel.

"Az egészséges táplálkozásra mindössze tízből egy magyar felnőtt figyel oda tudatosan" - mondta el Dörnyei Otília, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója. "Ez az arány az 1989-2012-es időszakban 10 és 17 százalék között hullámzott: 1992-ben érte el a legmagasabb arányt, s a legutóbbi megkérdezés alkalmával nyilatkoztak legkevesebben (10 százalék) effajta tudatosságról. Minden második megkérdezett úgy véli, hogy teljesen normálisan étkezik. Azok aránya, akik azt eszik, ami ízlik nekik, a legfrissebb mérések szerint 34 százalékon áll" - magyarázta a szakember a trendeket.
Hazánkban is egyre nagyobb problémát jelent a túlsúlyos népesség aránya, ezt igazolják a hízás fő okozóiként számon tartott élelmiszerekkel kapcsolatos attitűdök is. Tízből mindössze egy válaszadó figyel oda arra, hogy olyan ételeket fogyasszon, melyek segítségére vannak testsúlya megtartásában, illetve az ideális testsúly elérésében. A megkérdezettek 28 néha figyel erre oda, 20 százalék ritkán, s 42 százalék soha nem figyel arra, hogy testsúlyára hogyan hat az elfogyasztott étel. Ehhez képest a legfontosabb szempontok az ételválasztás során sorrendben a következők: hamar elkészüljön, egészséges legyen, ízletes legyen.

Így nem meglepő, hogy a legfrissebb információk szerint mindössze tízből mintegy négyen idegenkednek a félkész ételektől (2005-ben és 2007-ben ez az arány még 49 százalék volt), a többség szerint azok nyugodtan fogyaszthatók. Ezzel összhangban 43 százalék tart az élelmiszerekben lévő kémiai anyagoktól, 57 százalék szerint eltúlzottak az ez irányú aggodalmak. A főzést tízből négyen tartják nyűgnek, míg tízből hatan szívesen készítik el saját menüjüket.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Ilyen a munkahelyi étkezési rutinunk
  Versenyben az otthoni és éttermi étkezés
  A GfK Étkezési szokások felmérése
  Háromból egy látogató csupán nézelődik a plázákban
  A munkavállalók többsége új állás után nézne
  A mosolyt nézték a próbavásárlók
  Nem nézzük a tejtermékek minőségét
  Nem eszik meg a sajátmárkák a hagyományosakat
  Miért nem nézünk reklámokat a tévében?
  Időeltolásos tévézés: még aznap megnézzük a műsorokat
  Marketinges linkmustra: eszik vagy isszák a keresőmarketinget?

További hírek ebben a kategóriában

Utasítások a robotoktól
Tízből három munkavállaló dolgoz...
Több pénz jut idén nyaralásra eg...
Nőtt az álláshirdetések száma a ...